Teoria alokacji zasobów a efektywność rynków.
By zrozumieć, czym jest wino, wypada rozróżnić skład jego elementów, kiedy jest winogronem, sokiem z winogron a później winem. Sok z winogron przed fermentacją składa się w zasadzie z wody i cukrów, a także z kwasów oraz innych substancji chemicznych w mniejszej ilości, które są odpowiedzialne za nieodwołalny skład wina. Fermentacja wyskokowa przekształca dużą część cukrów z soku z winogron w trunek etylowy, jednak zostawia inne intrygujące relacje, takie jak gliceryna. Co poniektóre z tych związków, jakie są obecne w mniejszym stopniu, dają pewny charakter degustacji wina, tak jak i towarzystwo garbników, które odnajdują się w skórce winogron oraz wolno je uważać za oczywisty konserwant, który zezwala winom starzeć się znacznie więcej aniżeli 5 lat, co potwierdza wina. Inne elementy dodaje się do wina w sposób sztuczny i składają się na to, co nazywa się akcesoriami do wina. Dodatki te maja na celu stabilizować pewne związki (białka, kryształy winianu itd.), zmniejszyć poziom kwasów, przeciwutleniaczy (kwas askorbinowy), specyfików przeciwbakteryjnych (dwutlenek siarki, kwas sorbowy, sorbinian, kwas benzoesowy, kwas fumarowy).
3. Dowiedz siÄ™ jak
4. Produkty
5. Znajdź więcej